Advertisements

Murăturile de castraveți fermentați: Secretul gospodinei din sat pentru castraveți perfecți

Advertisements

Noi iubim murăturile, și fiecare familie are preferințele sale, însă una dintre cele mai populare delicii în zilele toride de vară este, fără îndoială, castravetele murat, care nu este deloc greu de preparat acasă.

Pe căldura verii, castraveții fermentați, bine răciți, sunt o gustare perfectă de sine stătătoare, dar îi servim cu plăcere alături de carne, pește sau tocană. Castraveții murați de casă nu sunt greu de pregătit și nu necesită experiență specială, așa că oricine îi poate face acasă. Iată de ce ai nevoie!

Citeste si articolul:Zacuscă cu vinete: o rețetă tradițională românească, apreciată pentru gustul său divin și textura cremoasă

Ingrediente pentru castraveți murați tradiționali:

  • 3 kg de castraveți (potriviți pentru murat, mărimea depinde de preferință)
  • 1 căpățână de usturoi (după gust)
  • 1 legătură de mărar
  • 1 felie de pâine (de preferință, cu maia, fără aditivi)
  • 4 linguri de sare (1 lingură la fiecare litru de apă)
  • 4 litri de apă

Mod de preparare:

  1. Spală bine un borcan de 5 litri și fierbe-l pentru a-l steriliza.
  2. Pentru saramură, pune la fiert 4 litri de apă și adaugă 1 lingură de sare pentru fiecare litru de apă. „Saramura este perfectă când este un pic mai sărată decât ți-ar plăcea.” După ce apa fierbe, las-o să se răcească până ajunge la temperatura camerei. Folosește 4 litri de apă pentru că în zilele fierbinți, din cauza evaporării, va trebui să completezi lichidul; trebuie să te asiguri că apa acoperă mereu castraveții și felia de pâine.
  3. Alege castraveți care nu sunt nici prea mari, nici prea mici. Spală-i bine, frecându-i ușor pentru a îndepărta orice murdărie sau spini. Taie capetele pentru a evita amăreala murăturilor. Poți chiar gusta castraveții cruzi pentru a te asigura că nu sunt amari. Taie-i pe lungime în 2-4 bucăți, astfel încât saramura să îi penetreze bine. În zona noastră, castraveții sunt tăiați astfel încât capetele să rămână intacte pe aproximativ 1 cm, făcând tăieturile la 90° unul față de celălalt.
  4. Curăță usturoiul și spală mărarul. Pune jumătate din mărar și jumătate din usturoi pe fundul borcanului, apoi începe să așezi castraveții tăiați, cât mai strâns posibil. Pune restul de mărar și usturoi deasupra. Toarnă saramura peste castraveți până când sunt complet acoperiți, apoi așază felia de pâine deasupra. Păstrează restul saramurii pentru a completa lichidul în zilele următoare.
  5. Pune borcanul pe o farfurie pentru a colecta eventualul lichid care se scurge și acoperă-l cu o farfurie. În 3-5 zile, castraveții vor fi gata. Verifică zilnic ca saramura să acopere castraveții și felia de pâine. Dacă felia de pâine iese din saramură, va începe să mucegăiască, iar dacă castraveții rămân expuși, se vor albi și se vor usca. Dacă îi lași într-un loc prea cald, castraveții se vor înmuia rapid, deoarece fermentația va fi prea rapidă. Nu este nevoie să îi ții continuu la soare!
  6. După ce ai gustat și consideri că sunt gata, scoate castraveții din borcan, strecoară saramura și toarn-o peste castraveți într-un vas curat. Păstrează murăturile la frigider.
  7. Dacă dorești să păstrezi castraveții pentru iarnă, pune-i în borcane sterilizate, toarnă saramura peste ei și sterilizează-i ca pe orice altă conservă. Nu este nevoie de conservanți, și astfel murăturile vor rezista toată iarna, asta dacă familia nu le mănâncă imediat!

Citeste si articolul:Găluște cu varză și cu bacon prăjit, o mâncare ieftină și rapidă, dar foarte gustoasă

Sper că acest sfat ți-a fost de ajutor și că vei respecta și tu timpul de fermentație! Numai astfel vei obține castraveți murați delicioși, crocanți și perfecți. Evită să îi lași la soare direct și vei vedea că murăturile tale vor fi cu adevărat delicioase! Am urmat sfaturile gospodinei din sat și de atunci fac castraveți murați doar așa cum mi-a spus ea. Încearcă și tu și nu vei fi dezamăgit!

SHARE
Advertisements
Advertisements
Advertisements

ViataRevista – Ştiri de ultima ora si ultimele ştiri – ştiri online.

Află de la ViataRevista știrile externe de ultima oră, noutățile din străinătate, știri politice, sociale, economice, știri de actualitate și magazin.

Advertisements