Advertisements
Mod de preparare:
- Spălăm ardeii, îi curățăm de cotoare și îi tăiem în bucăți. Trecem ardeii (kapia și cei iuți) prin mașina de tocat.
- Trecem și ceapa și usturoiul prin mașina de tocat și le colectăm într-un alt castron.
- Spălăm și roșiile, le tăiem bucăți și le măcinăm cu blenderul ca să obținem o pastă.
- Punem uleiul într-o cratiță largă. Adăugăm amestecul de ceapă și usturoi și jumătate linguriță de sare și punem cratița pe foc.
- Călim ceapa și usturoiul timp de 10 minute, pe foc mediu, amestecând ocazional. Adăugăm zahărul, amestecăm și mai călim încă 3 minute, pe foc un pic mai mare.
- După ce obținem un efect ușor de caramelizare, adăugăm și ardeii măcinați și roșiile procesate și amestecăm bine. Punem și boia, sare și fierbem sosul timp de aproximativ 30 de minute, până scade.
- După ce sosul ajunge la consistența dorită, îl luăm de pe foc și îl lăsăm să se răcorească timp de 10 minute, după care îl mixăm cu blenderul vertical.
- Punem sosul înapoi pe foc și lăsăm să dea în 2-3 clocote, după care gustăm și îl potrivim de sare, oțet, zahăr brun.
- Transferăm sosul fierbinte în borcane (sau sticle) curate și sterilizate, așezate pe o tavă metalică. Le închidem cu capace curate și sterilizate și le întoarcem cu susul în jos.
- Le învelim cu un prosop și le lăsăm să se răcească lent și complet, până a doua zi. A doua zi putem depozita ketchup-ul în cămară.
Citește si articolul:Rețeta veche a bunicii de a pune ghiveci pentru iarnă, pe care o adorăm!
Poftă bună!