Advertisements
Mod de preparare
- Prepararea aluatului:
În laptele călduț, dizolvă zahărul și adaugă drojdia. Lasă amestecul să stea 5-10 minute, până când drojdia se activează. Cernem făina într-un bol mare, adaugăm sarea, apoi turnăm laptele cu drojdie, untul topit și oul. Frământăm aluatul până devine neted și elastic. Acoperim cu un prosop curat și lăsăm la dospit într-un loc cald timp de 1 oră, până își dublează volumul. - Formarea găluștelor:
După ce aluatul a crescut, îl împărțim în 6 părți egale. Formăm bile mici, le aplatizăm ușor și punem o linguriță generoasă de dulceață în mijloc. Închidem bine marginile, modelând bilele în formă de găluște. - Gătirea la aburi:
Într-o oală mare, punem apă la fiert și așezăm deasupra un grătar pentru gătit la aburi sau un coș pentru aburi (căptușit cu hârtie de copt). Punem găluștele pe grătar, având grijă să nu se atingă. Acoperim cu un prosop și un capac, pentru a păstra aburul. Gătim găluștele la aburi timp de 10 minute, până devin pufoase și bine gătite. - Prepararea sosului de vanilie:
Încălzim jumătate din lapte împreună cu zahărul și semințele din batonul de vanilie (sau zahărul vanilat). Separat, amestecăm restul de lapte cu gălbenușurile și amidonul. Adăugăm treptat acest amestec în laptele fierbinte, amestecând continuu pe foc mic, până când sosul se îngroașă. - Servirea:
Ungem găluștele gătite cu unt topit, presărăm mac măcinat și zahăr pudră. Turnăm sosul de vanilie peste găluște sau le servim alături.
Îți recomand și asta: 4 măști naturale pentru un ten fără riduri
Poftă bună!